Dikke tieten kartoffelsalat

Dikke tieten kartoffelsalat!

admin Après Ski, Wintersport vermaak

Ik heb altijd een standaard ritueel als ik tijdens lunchtijd een restaurant in de Oostenrijkse bergen binnenloop. Bordjes kijken! Ik kijk vooral wat veel gegeten wordt en of het er lekker uitziet. Soms ben ik zelfs zo brutaal dat ik aan mensen vraag of het lekker is. Het zal mij niet gebeuren dat mijn buurman lekkerder eten heeft dan ik. Een tegenvallende maaltijd kan mijn humeur in negatieve zin aantasten en dat moeten we niet hebben. Punt.  We hebben daarom een aantal Oostenrijkse lunch toppers voor je op een rijtje gezet.

Volgende week vertrekken we weer richting de bergen! Iets waar ik het hele jaar naar uit heb gekeken. De piste af fahren in de vroege ochtend op de vers geprepareerde pistes. Niets houdt ons dan tegen. Rond 10.00 hebben we een kleine break en kletsen we er een warme Glühwein of Jägertee in. En door. Tot aan de middag nog even knallen en kilometers maken. Alsof ons leven ervan afhangt zoeken we rond de middag ons favoriete restaurant op. Een voedsel paradijs waar al dat overheerlijke eten op ons aan het wachten is. Vaak lijkt het onmogelijk om het juiste gerecht te kiezen, dus hebben we een lijstje met Oostenrijkse toppers voor je gemaakt.

Schnitzel mit pommes frites

Waar je ook naar toe gaat en hoe lang je wintersport ook is, een schnitzel wil ik in ieder geval één keer eten in Oostenrijk. Een groot stuk vlees, met een heerlijk krokant korstje en lekker veel friet. Citroentje on the side en smullen maar. Hoe simpel kan het zijn? En nu even stil, ik ben aan het eten.

Schnitzel mit pommes

Kaiserschmarrn

Ongelofelijk lekker, mierzoet en heerlijk te combineren met een pruimencompote. Kaiserschmarrn is een in grove stukken gesneden en licht gekaramelliseerde pannenkoek die er mede aan bijdraagt dat je bijna letterlijk rollend de piste af kan. Het perfecte gerecht om te delen met een bakje koffie of warme choco.

Kaiserschmarrn

Tiroler Gröstl mit spiegelei

Dit is één van mijn favorieten. Lekker vet en veel. De combinatie van aardappels, spek en eieren is wat mij betreft de perfecte basis om de middag nog even volg gas over de piste te gaan zonder een knorrende maag te krijgen. Ja hoor, laat maar doorkomen!

Tiroler Gröstl 

Apfelstrudel mit vanille sauce und sahne

Zo in de ochtend, rond de klok van 10.00 ben ik wel in voor een apfelstrudel. Super lekker! Mijn allerbeste voornemens gaan de prullenbak in zodra ik de eerste warme apfelstrudels met een ietwat knapperig korstje en vanillesaus voorbij zie komen. Het water loopt me in de mond, het kwijl druipt naar beneden en ik besef me dat ik hier niet alleen ben. Hey! Wakker worden! Oh fuck uhh ja…ein apfelstrudel mit vanille sauce bitte. Fuck! Mijn verstand baalt enorm en mijn gevoel springt een gat in de lucht. Smullen maar!

Apfelstrudel

Gulash suppe

Oostenrijkers kunnen de lekkerste goulash suppe maken en er zal voor mij geen wintersport voorbij gaan dat ik dit niet heb gegeten. De eerste dagen wil ik er eerst achter komen waar de goulash suppe het lekkerst is. Pas dan ga ik het zelf bestellen, want ik wil natuurlijk geen spijt hebben van mijn beslissing. Een smaakvolle soep met veel rundvlees geeft mij weer de energie om volg gas die pistes af te knallen straks. Hoppa!

Gulash suppe

Bratworst

Voor velen favoriet, voor mij een must eat tijdens de wintersport. Als hartige snack vind ik het heerlijk, als maaltijd zou ik het niet snel nemen. Eigenlijk begint het onderweg in Duitsland al. Als we ergens stoppen om een hapje te eten, pak ik graag even een bratworst en kan ik er ook echt van genieten. Ik hoef dit niet perse elke dag te eten, maar het hoort er zeker wel bij.

Bratwurst

Heb jij nog meer suggesties of mis je jouw favoriete Oostenrijkse wintersport gerecht? Laat het ons weten in een reactie hieronder of stuur een email naar info@apresski-store.com.

Tip van de dag: vergeet na de lunch niet je Après Skistokken bij te vullen en je Beardski op te zetten. Kun je er weer tegenaan! 🙂